Emlak Alırken Dikkat

Gayrimenkul Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

1)  Öncelikle alacağınız gayrimenkulün amacınıza yönelik olup olmadığını tespit edin.
2)  İşinize, okulunuza,merkezlere olan uzaklığını ve hatta ulaşım durumunu göz önünde bulundurun
3) Eğer tüm kriterleriniz gayrimenkulu almaya uygun olduğunuzu gösterir yöndeyse, söz konu yerin tapu kaydını kontrol etmeyi ihmal etmeyin.Özellikle binanın deprem yönetmeliğine uygun olup olmadığını , projenin denetiminin ve ruhsat izninin olup olmadığını araştırın.
4) Eğer alacağınız gayrimenkul bir iş yeri veya bir konutsa içinde kiracı olup olmadığını , kiracının kontrat süresini ne kadar olduğunu,  dairenin binaya borcunun olup olmadığını öğrenin.
5) Binanın aylık giderleri, ısınma şekli, yaşı, tesisat durumu,güvenlik,ses ve ısı izalasyonu, otopark durumu, çevre ve bahçe düzeni gibi detaylara üzerinde incelemeler yapın.Özellikle binanın deprem yönetmeliğine uygun olup olmadığını , projenin denetiminin ve ruhsat izninin olup olmadığını araştırın.
 
Alım Yaparken Yasal İşlemler Neler?
Gayrimenkullerin satışının resmi şekilde yapılması gerekir. Bunun anlamı,tarafların tapu memurunun önünde, resmi şekilde hazırlanan sözleşmeyi imzalamaları demektir. Taraflar gerçek kişi iseler, nüfus cüzdanları, 2 adet vesikalık fotoğraf ve varsa vekil için, “düzenleme şeklinde vekaletname” ile Tapu Müdürlüğüne başvururlar. Taraflar ya da taraflardan biri tüzel kişi ise, Ticaret Sicil Memurluğu’ndan alınmış yetki belgesi ve imza sirkülerinin bulunması gerekir.Tapu Müdürü,istemin bizzat hak sahibinden gelip gelmediğini belirledikten sonra ilgili memura işlemin yapılması için havale eder.

BİR SEMTİN RAİÇ BEDELİ NEDİR?

Semtin Raiç Bedeli Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Semtin şehrin içindeki konumu, merkezlere yakınlığı, uzaklığı
Semtin genel havasını veren doğal veya mimari güzellikler (boğaz, göl, deniz, eski eserler, orman vb.)
Semtdeki kaliteli alışveriş merkezleri, butikler, dükkanlar…
Semtteki veya kısa ulaşım mesafesindeki okullar, üniversiteler…
İş merkezlerine yakınlık (çok yakın olursa konutlar için bu ters de çalışabilir)
Rekreasyon alanlarının (yüzme havuzu, spor tesisleri, vb.) ve park, bahçelerin kalitesi
Eğlence merkezleri, sinema, tiyatrolara yakınlığı, gece hayatının canlılığı (barlar, restaurant’lar)
 
Semtte oturanların kalitesi
İki semti karşılaştırmak için yukarıdaki her faktöre on üzerinden bir not verin, fakat notu tersten verin yani iyi ise 1 kötü ise 10 verin, sonra her notu önem puanınla çarpın yani örneğin bir semt trafik için 3 notu alıyorsa bununla sıralamadaki yeri olan 5’i çarpın ve 15 bulun. Bütün notları çarptıktan sonra hepsini toplayın. En düşük toplamı veren semtte en yüksek emlak fiyatları olması gerekir.Tabii sadece bugün önemli değil, gelecekle ilgili bir tahmin yapmak isterseniz yukarıdaki her özelliğin trendine bakmak gerekir. Eğer bir semtin trendi yukarı doğru giden özellikleri artıyorsa o semtteki emlak fiyatları yükselecek demektir. Tabii ülke ekonomisinin durumu ve genel emlak piyasasındaki canlılıkta makro düzeyde fiyatların oluşmasında önem taşır.